Home > Dimineata, la cafea, Romania > Despre Romania…

Despre Romania…

February 6, 2011 Leave a comment Go to comments

… si ce-i de facut. Inainte de a spune eu ce am de spus, in acest al 6-lea episod despre Romania, vreau sa te rog sa vizualizezi clipul de mai jos. Este o inregistrare cu Catalin Stefanescu, vorbind cu studenti, in mare despre obligatiile presei si despre asteptarile noastre.

Catalin spune acolo ca “noi nu suntem atat de educati pe cat credem ca suntem”. Motiveaza complet pertinent prin simplul fapt ca educatia nu se traduce prin a stii capitala unui stat din Africa. Sau prenumele “Turnului” Eiffel. Nu are legatura cu cate tari ai vazut, ci mai degraba cu ce ai invatat ca ar trebui sa faci din excursiile tale acolo. Stiu oameni care n-au iesit din judetul in care stau niciodata si totusi dau dovada de mai multa civilizatie si bun simt decat oameni, pe care de asemenea ii stiu, si care-si petrec poate 3 luni pe ani in strainatate.

Tot el defineste civilizatia, fata de comunitate, simplu. Stii sa dai cu o matura pe scara blocului, sa varuiesti un pom din fata casei, sa nu scuipi pe strada. Primul pas gresit este sa spui ca nu e treaba ta. Din punctul meu de vedere nu pot discuta cu cineva care pleaca in discutie de la acest punct de vedere. Si pot argumenta cat vrei, dar nu cred ca ar servi scopului acestei postari.

Sa tragem concluzii?
Incep cu mine. Eu nu am dat cu matura pe scara blocului niciodata. Am dat insa zapada (dar asta nu-i o circumstanta atenuanta). De scuipat n-am scuipat pe strada, dar asta pentru ca nu obisnuiesc sa scuip, nici pe terenul de fotbal, desi acolo pare una din conditii pentru a fi jucator. Imi place sa cred insa ca am o problema din a dormi cu constiinta impacata. Asa as putea explica acest serial despre Romania, asa as putea explica motivul pentru care imi voi aduce contributia ca in comunitatea in care eu traiesc sa fie mai bine, asta cred eu ca este contributia pe care ar trebui sa o aiba fiecare la societate: sa nu-i faca rau. Ii faci bine in primul rand daca nu ii faci rau. Nu vei primi premii, diplome, nu vei fi salutat pe strada pentru asta, nu ti se vor cere autografe, insa vei merge cu fruntea sus. Pentru ca stii ca ai de ce.

Cea mai mare satisfactie imediata pe care o vei avea poate fi omul de langa tine pe care-l inspiri. Pe care-l determini macar sa se gandeasca inainte de a arunca un bon mototolit pe jos, pentru ca si-a amintit de tine dand cu o matura pe scara. Pe care-l determini sa nu traverseze pe rosu pentru ca te vede pe tine asteptand verdele. Pe care-l faci sa-i raspunda la salut pe culoarul biroului sau pe scara blocului, desi la primele 10 saluturi trecea ca si cum n-ai fi existat. Nu esti prost daca saluti pe cine ar fi normal sa o faci. El e inchis pentru ca nu raspunde. Salutandu-l in continuare te respecti pe tine. Ajuta-l sa isi deschida orizontul. Vei castiga un om care te saluta, mai intai din obligatie, apoi din convingere.

Ce-i de facut?
Hai sa ne respectam pe noi cand facem ceva pentru proximitatea noastra spatiala. Sa nu ne mai gandim ca o facem pentru ceilalti. Ce avem de pierdut?

O zi de duminica cu un pic de mai bine langa fiecare ar fi tare draguta, nu?

Romania intr-un gand de dimineata.
Ep. 1 – Tara sau noi?
Ep. 2 – Egoismul
Ep. 3 – Autocritica
Ep. 4 – Frica de reusita
Ep. 5 – Romania mea

 1. Cristian Cartzu
  February 7, 2011 at 11:36 AM

  Poate cel mai bun episod despre Romania si locul de unde ar trebui inceputa reconstructia. Aflu de pe net ca CS este realizator tv. Wow! Daca este asa si la tv cred ca este o emisiune foarte tare. Despre ce spui tu acolo, numai de bine. Proiectele mari ca anvergura si nivel de implicare social, trebuie incepute usor, de jos, fara hei-rupisme majore. Trebuie creata o obisnuita de a nu mai face rau. Apoi, binele incepe sa se vada si astfel creste implicarea. Felicitari! N-am uitat ca pe lista ta prioritati din 2011 este “ceva semnificativ pentru comunitate”. Astept cu mare interes ca se anunta a fi BIG.

 2. Teodora
  February 8, 2011 at 2:05 AM

  Felicitari Andrei! Felicitari mai ales pentru ca prin ceea ce scrii aici, ii constientizezi si pe altii ca daca ar putea fi asa, daca ar continua sa faca ceea ce stiu ca e bine, desi marea majoritate a oamenilor in jur continua sa faca “rau”, lucrurile chiar s-ar putea schimba in bine si in mai bine… Eu stiu ca tu faceai “bine” si inainte de a scrie/hotari aici despre asta… Schimbarea incepe de la fiecrae dintre noi…si uneori…cu o mica pietricica aruncata pe suprafata apei…se pot face cercuri din ce in ce mai mari… ;)

 3. February 8, 2011 at 5:47 PM

  @Cristi – Gasesti aici emisiunile lui. Nu-s toate, dar ca sa-ti faci o idee… zic ca e ok. http://tvr.ro/inregistrari.php?id=Garantat%20100%
  @Teodora – Multam frumos. Incep sa ma obisnuiesc cu laudele din partea ta si asta nu e bine. Din nefericire suntem mult mai multi care constatam ce am putea face chiar noi si mult prea putini care punem si in practica.

 1. February 8, 2011 at 9:54 AM
 2. February 27, 2011 at 9:38 AM
 3. March 6, 2011 at 9:42 AM
 4. March 13, 2011 at 8:09 AM
 5. March 20, 2011 at 9:01 AM
 6. April 3, 2011 at 9:06 AM
 7. April 10, 2011 at 9:33 AM
 8. April 17, 2011 at 8:09 AM
 9. May 1, 2011 at 9:28 AM
 10. May 15, 2011 at 8:45 AM
 11. May 22, 2011 at 9:35 AM
 12. May 29, 2011 at 9:49 AM
 13. June 26, 2011 at 10:50 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: