Home > Dimineata, la cafea, Romania > Primul episod…

Primul episod…

… din 2011 al “serialului” de pe blog despre Romania, asa cum o vad eu, pleaca de la o afirmatie pe care am auzit-o intr-un film. Era o afirmatie ce facea referire acolo la o singura persoana insa eu cred ca pot generaliza la nivelul unei intregi natii in acest moment cand as spune: The only time when we are scared is when we’re happy! We are scared that is not going to last.

Nu este o filosofie, insa este fara indoiala un blocaj mental pe care noi romanii parem sa-l avem, ajutati desigur de un intreg sistem care-l incurajaza. Spuneam in episodul precedent ca ne place sa criticam mai tare decat sa laudam. E drept ca daca ar fi sa luam ca si categoria bunastarea materiala dobandita, e cam greu sa gasesti modele de urmat, fara sa nu faci din diversi infractori idoli. Ne-am obisnuit sa fim obisnuiti sa nu ne gandim la fericire decat ca un proces ce tine doar de wishful thinking. Veti spune ca nu banii aduc fericire, dar cred ca nu gresesc daca spun ca banii sunt principalul lips al romanilor, iar cand ceva-ti lipseste foarte tare nu poti fi fericit fara el.

Nu suntem antrenati sa mentinem fericirea in jurul nostru. Motivul principal este faptul ca nu suntem in stare sa tinem piept celor care dintr-o invidie si rautate ce au devenit stil de viata critica si descumpanesc pe oricine ce umbla cu o atitudine pozitiva la vedere. Ei prin tot ce ne spun sau spun despre noi ne pun la incercare grea increderea in noi si in speranta ca vom reusi. Performantele insa nu se fac in pluton, decat daca plutonul are aceleasi scopuri si isi doreste reusita si isi alege liderul cel mai performant nu pe cel mai popular.

Ce-i de facut? Nu stiu. Nu detin adevarul absolut, asa ca orice solutie venita de la voi va fi primita asa cum se cuvine. Eu cred ca pana nu punem pe hartie ce ne face fericiti nu vom putea construi un plan de a ajunge acolo. Daramite sa sa il si urmam si Doamne fereste sa si fim fericiti la un moment dat. Asadar, zic sa folosim o data egoismul pe care il avem cu totii intr-un mod constructiv. Fiecare sa-si faca propria lista si sa faca tot cei sta in putinta sa bifeze fiecare liniuta de acolo. Cereti si ajutor cand aveti nevoie, dar sincer. Nu scrie nicaieri in instructiunile fericirii ca trebuie sa ajungi acolo singur si solitar.

Sa ai o duminica in care, daca am avut dreptate mai sus, sa ai spor la scris lista!

PS: Poate Will Smith reuseste sa explice mai simplu ce am incercat si eu sa ating azi. Protejati-va visul!

Romania intr-un gand de dimineata.
Ep. 1 – Tara sau noi?
Ep. 2 – Egoismul
Ep. 3 – Autocritica

 1. Teodora
  January 12, 2011 at 12:48 AM

  “Egoismul pe care il avem cu totii?” Uite mie, chestia asta nu prea imi iese deloc! Si stiu ca pierd, dar nu reusesc sa fiu egoista! Lista…nu mi-am alcatuit-o niciand in trecut, iar acum,,,probabil ca mi-ar lua ceva timp sa o concep. Stiu o multime de lucruri care m-ar face fericita, insa cel putin pe moment par putin indepartate… :( … :) Pana una alta, lupt sa-mi pastrez o stare de spirirt optimista impotriva tuturor vicisitudinilor, ma bucur de orice lucru frumos, oricat de marunt ar parea, zambesc si ma bucur de oamenii faini pe acre ii intalnesc. La urma urmei, ce e fericirea? Eu zic ca e compusa din clipe de bucurie, caci nu poate avea un caracter permanent. Asa ca, “cu sau fara” a fi egoista, am atins, cel putin de cateva ori aceasta stare care e fericirea… :)

 1. January 16, 2011 at 11:20 AM
 2. February 6, 2011 at 8:21 AM
 3. February 27, 2011 at 9:37 AM
 4. March 6, 2011 at 9:42 AM
 5. March 13, 2011 at 8:09 AM
 6. March 20, 2011 at 9:01 AM
 7. April 3, 2011 at 9:05 AM
 8. April 10, 2011 at 9:33 AM
 9. April 17, 2011 at 8:08 AM
 10. May 1, 2011 at 9:27 AM
 11. May 15, 2011 at 8:44 AM
 12. May 22, 2011 at 9:35 AM
 13. May 29, 2011 at 9:49 AM
 14. June 26, 2011 at 10:50 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: