Home > Dimineata, la cafea, Romania > In primul episod…

In primul episod…

December 5, 2010 Leave a comment Go to comments

… am pus in joc Romania. Am vrut sa vedem daca merita sau nu sa ramanem aici. Acum e clar ca Romania este o tara frumoasa care are insa o droaie de probleme. In opinia unora acestea sunt de nerezolvat, iar altii inca mai spera. In episodul 2, ma gandeam ca ar fi logic sa vedem ce-i cu expresia “e o tara frumoasa, pacat ca-i locuita”. Asadar, in discutie plecam de la intrebarea…

Suntem noi, romanii, de vina sau nu pentru ce ni se intampla?
Daca il luam pe NU in brate asa cum ne place de multe ori sa o facem, zic ca putem sa ne oprim aici. Sa ne oprim din a spera, din a astepta de la altii (facem asta de 20 de ani) si nu pare sa functioneze. Iar dupa ce ne oprim avem 2 variante: (1) plecam intr-o tara unde este mai bine sau (2) ramanem aici si ne schimbam.

Pentru ca pentru varianta 1 cred deja ca stiti ce aveti de facut, am sa incerc sa aprofundez un pic varianta numarul 2, deoarece, subiectiv vorbind, este cea care-mi face si mie cu ochiul. Sunt sigur ca nu odata v-a placut cand un strain v-a confirmat ca romanii, de felul lor sunt primitori, calzi. Simplul fapt ca noi, romanii, vrem sa plecam dintr-o tara asa minunata si primitoare ne face sa punem la indoiala aceasta “calitate”. Ii invidiem pe nemti care sunt reci si distanti, pe olandezi care sunt egoisti, pe englezi si pe francezi ca-s nationalisti, dar totusi am da orice sa ne mutam acolo. Nu cred ca mi se pare doar mie ca este o mare discrepanta aici.

Oare de ce suntem noi primitori?
Pentru ca vrem sa se vorbeasca despre noi. Cu alte cuvinte, in anumite situatii vrem sa fim in centrul atentiei. Sau poate pentru ca am profita de orice ocazie decat sa ne vedem de treaba noastra si sa facem ceea ce avea de facut. “Doar nu era sa-l las pe strain sa se piarda la noi in tara, nu?”. Asa ca am lasat ce aveam de facut si m-am dus sa ma plimb cu el ca sa-i arat “tara noastra”. Ar mai fi si varianta in care am avea ceva de castigat de pe urma strainului, dar despre asta n-as discuta pentru ca e loc pentru cei care gandesc asa in alte tari. Este cumva aceasta calitate ultimul lucru care ne face de admirat, pe noi ca popor? Din acest motiv sa tinem cu dintii de aceasta caracteristica?

Poate ca prioritizarea in functie de importanta este ceea ce face diferenta intre noi si altii. Poate tocmai acea doza de egoism care-i face reci pe vestici este ceea ce ne lipseste. Niciodata nu am crezut ca egoismul poate fi o calitate, dar daca privim mai atent cred ca egoismul ii face pe ei sa poata sa constientizeze ce este important in orice moment. In timpul orelor de program cel mai important e seriviciul si cum sa-ti faci mai bine treaba, dupa serviciu este familia, dupa familie prietenii si pasiunile, iar dupa asta cred ca vin strainii ce le viziteaza tara.
Sunt oare de condamnat pentru asta? Sau sunt de urmat?

Acesta este al doilea episod dintr-un serial despre Romania, care se va intampla de obicei Duminica pe blogul meu. Te astept cu pareri, reactii si tacere. Oricare iti convine mai tare.

Sa ai o zi in care sa contezi tu inainte de toate!

 1. December 5, 2010 at 11:37 AM

  In legatura cu prima intrebare, raspunsul logic ar fi ca noi suntem de vina. Dar, pentru ca in ultimii 20 de ani sistemul de valori a inceput in cadrul majoritatii populatiei, schimbarea acesteia este din ce in ce mai greu, daca nu imposibil.
  In ceea ce priveste a doua intrebare, eu cred ca romanii sunt “primitori” nu pentru ca le place sa se vorbeasca despre noi, ci pentru ca ne place sa impresionam lumea si sa incercam sa-si faca o alta parere despre tara noastra.

  • December 5, 2010 at 12:31 PM

   Daca ne place sa impresionam inseamna ca ne place sa se vorbeasca despre noi. De bine. Ok. Cui nu-i place sa ridice mana? E mult mai important insa despre ce suntem laudati. Daca ne place in Germania ne place ca e ordine si disciplina. Daca ne place Parisul este pentru ca e boem, daca ne place Londra ne place pentru ca le are pe toate. Daca ne place Romania este pentru ca romani-s primitori. Si noua nu ne ajunge asta. :D

 2. ana
  December 7, 2010 at 12:17 AM

  cred ca ai “un punct de vedere”…nu m-am gandit la asta pana acum, dar cred ca da, daca am fi mai egoisti in ceea ce ne priveste ca “natie” ar fi mai ok pt noi. cred ca romanii sunt egoisti doar individual – nu se gandesc atunci cand fura, strica, irosesc, murdaresc,iau si dau mita, ca isi fac un “bine” pe termen scurt si un “rau” pe termen lung…. e ca si cum ai scuipa in sus…to in cap iti cade.

  • December 9, 2010 at 12:38 PM

   nu pot, mai Ana, decat sa-ti dau dreptate cand imi dai dreptate :)

 3. ana
  December 9, 2010 at 10:38 PM

  got you!

 1. January 9, 2011 at 12:00 PM
 2. January 16, 2011 at 11:20 AM
 3. February 6, 2011 at 8:21 AM
 4. February 27, 2011 at 9:37 AM
 5. March 6, 2011 at 9:42 AM
 6. March 13, 2011 at 8:09 AM
 7. March 20, 2011 at 9:01 AM
 8. April 3, 2011 at 9:05 AM
 9. April 10, 2011 at 9:33 AM
 10. April 17, 2011 at 8:08 AM
 11. May 1, 2011 at 9:27 AM
 12. May 15, 2011 at 8:44 AM
 13. May 22, 2011 at 9:35 AM
 14. May 29, 2011 at 9:49 AM
 15. June 26, 2011 at 10:50 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: