Home > Dimineata, la cafea, Romania > Nu intamplator episodul…

Nu intamplator episodul…

… 14 despre Romania, vine intr-o zi de 1 Mai, pentru ca azi facem o analiza a unui lucru la care romanii sunt experti. Sa-mi fie scuzata viitoare generalizare de catre aceia putini care nu fac asta. Ei vor trebui insa sa ne invete si pe noi, restul cum sa facem sa scapam de locul fruntas pe care-l ocupam in aceasta categorie.

Azi vorbim despre modul in care romanul duce trasul de timp la nivel de arta. Pentru noi, “have a break” din spotul Kit-Kat este un mod de viata. Am incepe orice cu o pauza, am evalua orice ca se face repede asa ca mai avem timp si ajungem aproape de fiecare data in situatia in care suntem in intarziere si atunci ne enervam pentru ca, nu-i asa, de fiecare data ni se cere imposibilul.

Acum vreo 9 ani un timisorean imi servea o replica ce mi-a inchis gura pe acest subiect, un argument atat de simplu incat m-a facut ca pe viitor sa-l urmez si sa devin mult mai punctual decat am fost vreodata. Astfel, eu aparandu-mi bucurestenii si justificand ca suntem agitati si incruntati pentru ca tot timpul suntem pe fuga, grabiti, el mi-a zis atat: “noi cand ne grabim, plecam mai repede de acasa“. Lasand la o parte conotatia tare haioasa, se observa la o privire mai atenta faptul ca asta denota doua lucruri majore: planificare si executie conform planului. Daca stii ca e musai sa nu intarzii la o intalnire, este stupid sa dai vina pe trafic in Bucuresti. Toti stim cum e, asa ca o estimare realista a duratei drumului ar ajuta foarte tare, la fel cum dupa aceasta estimare ar ajuta si sa plecam si cu vreo 10 minute mai devreme ca sa fim siguri.

In mod cert lucrurile asa stau, dovada o face si seria de insight-uri ce stau la baza multor spoturi publicitare romanesti. De la mult prea celebrul Dorel, pe care multi il scuzau ca este doar un muncitor si d-aia, pana la mai noul Lays ce muta actiunea intr-un birou de companie serioasa alaturi de corporatisti care s-ar face sa s-a blocat orice, doar pentru o pauza. Pe ei cum ii mai scuzam? Li se cere imposibilul? Suna cunoscut cu situatia din paragraful de mai sus, nu?

Care-i solutia?
Din nefericire dintr-o astfel de problema nu poti iesi decat voluntar. Orice sef care te va pedepsi pentru “lene” va fi considerat nedrept si tu nu vei ajunge sa inveti nimic. Antrenorul de fotbal cu care am lucrat in adolescenta avea o vorba “lenesul alearga intotdeauna mai mult“. La antrenamente asta se traducea prin faptul ca aceia care alergau in coada plutonului si de abia isi duceau picioarele faceau la final o tura in plus. In viata se traduce cu situatia, intalnita mai mult in occident decat la noi, in care orice lucru prost facut trebuie facut inca o data, dar bine. Asta la romani, nu are aplicare, pentru ca, nu-i asa, las-o ca merge si asa.

Sa aveti spor la gratar si zile libere pe merit!

Romania intr-un gand de dimineata.
Ep. 1 – Tara sau noi?
Ep. 2 – Egoismul
Ep. 3 – Autocritica
Ep. 4 – Frica de reusita
Ep. 5 – Romania mea
Ep. 6 – Respectul
Ep. 7 – Copiatul – Guest Post
Ep. 8 – Atitudinea – Guest Post
Ep. 9 – Cazul social
Ep. 10 – Dependenta
Ep. 11 – Talentul
Ep. 12 – Scuzele
Ep. 13 – Eficienta

  1. Cristian Cartzu
    May 4, 2011 at 5:27 PM

    Ralucai i-a placut acest post. Pacat ca nu ne-a spus si de ce. Oricum, este poate cel mai relaxat pe care l-ai scris din acest serial. Primul de altfel in care nu propui o solutie clara. Te lasi oare infrant? Chiar si asa, insa, foarte bine scris.

  1. May 15, 2011 at 8:46 AM
  2. May 22, 2011 at 9:35 AM
  3. May 29, 2011 at 9:49 AM
  4. June 26, 2011 at 10:51 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: