Home > Dimineata, la cafea > Joi a fost…

Joi a fost…

… Ziua Internationala a Rromilor. N-am sarbatorit, recunosc. Insa aseara am trecut prin Cismigiu, la indemnul unui prieten. A fost organizata un soi de manifestare culturala si de identitate a etniei. Tarabe cu linguri de argint, bijuterii manufacturate, vata de zahar, un cort al vreunei ghicitoare, o scena, deci… manifestarea conventionala propusa de fundatii/asociatii/pr-isti de carte veche. De ce am adus vorba? Nu pentru ca m-ar fi impresionat ceva din ce am vazut. M-a marcat insa ceva ce am simtit. Sunt o persoana dintre cele tolerante si deschise la rase si etnii. Nu am nimic cu nimeni, insa aseara mi-am dat seama cat de bine actioneaza prejudecatile in societatea romaneasca. M-am simtit stresat, parca, atunci cand am trecut printre tarabe. Am fost suspicios la tot ceea ce comercializau si toate astea fara un motiv intemeiat. M-am autodezamagit. Nu ma asteptam sa ma simt asa.

Sa ai o sambata in care sa dai sanse, nu sa le iei!

PS: Tot aseara am auzit o fraza deloc onoranta pentru etnia maghiara si mi-a trecut prin minte un gand. Unde ai alege sa te muti daca maine ar trebui sa alegi intre o comunicate de rromi si una de unguri? Si poate si mai tare m-ar interesa de ce.

Muro Shavo sau

Ozosep?!

Advertisements
 1. zuza
  April 10, 2010 at 10:50 AM

  cred ca as prefera rromii…desi nici pe astia nu-i prea suport :D

 2. iulia
  April 10, 2010 at 11:52 AM

  as alege ungurii cred… imi inspira mai mult respect. in orice caz nu stiu daca intrebarea isi are rost pentru ca orice am alege noi, nu cred ca am fi primiti cu prea mult drag in vreuna din tabere. nu am prejudecati…:))

 3. Alina
  April 10, 2010 at 10:18 PM

  eu una m-am simtit foarte bine intre tarabe si asa cum spuneam mi-as fi dorit sa am o floare in par :)ca sa fiu si eu colorata ca ei. Am avut acel sentiment pe care il aveam cand eram mica si ma bucuram de lucrurile marunte si reactionam fara sa am prejudecati. Cred ca ar trebui sa nu ne mai gandim atat de mult la ce spun sau ar spune ceilalti si sa incercam sa luam de la fiecare ce are mai bun, fara sa ii mai privim ca pe niste ciudati.

  PS: sunt sigura ca si ei ne considera ciudati pe noi pentru ca punctul lor de referinta este propria cultura, asa ca…good night freaks :)

 4. corina
  April 11, 2010 at 11:54 AM

  draga €Andrei.€ pe€ mine €m-ai€ pierdut. €nu €pt€ ca€ as €fi€ o€ amestecatura €de€ etnii.€ ci €ptr€ ca €nu €vreau €sa €intru €in€ polemici€ gen:€ te€ simti€ bine €intr-un €grup €inchegat €al€ carui€ membri€ sunt €uniti€ sau€ intr-unul€ care€ nu €face €decat€ sa €se€ uite€ la €capra€ vecinului. €e€ subiect €de€ politica €si €media.€

 5. April 11, 2010 at 1:32 PM

  Daca mi-este permisa o morala aceasta ar suna cam asa: cadem foarte usor in capcane si luam foarte usor partea unei tabere fara a avea suficiente argumente pro/contra. Asta cred ca vine din sportul national de dat cu parerea despre orice si din frica asta tampita de a spune “nu stiu”, “nu ma pricep”, “nu vreau sa ma bag”. Nu-s expert in sociologie si nici nu incerc sa ma dau a fi unul. Este doar parerea mea bazata pe observatii personale. Ma bucur ca a venit acest comment al Corinei. Multumesc Corina pentru ca m-ai ajutat sa make a point.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s